nl
0575-571616
X

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

  • 0

Koolmonoxide (CO) is een verbinding die ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende stoffen. Onder deze stoffen behoren onder andere gas, hout en olie. Koolmonoxide ontstaat als er onvoldoende aanvoer van zuurstof is. De zuurstof zorgt namelijk voor een optimale verbranding.

Koolmonoxide ook koolstofmonoxide of kolendamp genoemd wordt heel snel door het lichaam opgenomen en bindt zich 250 maal sneller met bloed dan zuurstof. Hierdoor ontstaat er versneld een zuurstofgebrek bij vitale organen en kunnen slachtoffers van een koolmonoxidevergiftiging in het ergste geval overlijden. De vergiftiging treedt alleen op in slecht geventileerde ruimtes. Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar omdat je het niet ruikt en proeft.

Waar kan koolmonoxide gevaarlijk zijn?

Bijvoorbeeld in een slecht geventileerde ruimte of wanneer een verbrandingstoestel niet goed is onderhouden. Gaskachels en afvoerloze geisers zijn voorbeelden van gastoestellen waarbij er een verhoogd risico is op het ontstaan van koolmonoxide. Ook gasfornuizen, gashaarden, CV-ketels, combiketels, open haarden en allesbranders kunnen een bron vormen voor koolmonoxide in uw huis of kantoor. Als er in kleine ruimtes koolmonoxide ontstaat, kan de concentratie nog sneller toenemen.

Is koolmonoxide zwaarder dan lucht?

koolmonoxide is een zwaar gas maar wel een fractie lichter dan lucht. Hierdoor verspreid koolmonoxide zich snel en gelijkmatig in een ruimte. Het gas mengt zich namelijk tussen de lucht en zal verder worden verspreid door de in een ruimte aanwezige luchtstromen. Daarnaast wordt koolmonoxide veel sneller opgenomen in uw bloed dan zuurstof. 


Voor meer informatie kunt u terecht op koolmonoxide.nl