nl
0575-571616
X

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

  • 0
Ieder jaar vallen er nog teveel slachtoffers door het oplopen van een koolmonoxidevergiftiging. Het voorkomen een koolmonoxide vergiftiging is door het nemen van de juiste maatregelen eenvoudig. Onderstaande tips en aanwijzingen kunt u makkelijk toepassen in de praktijk.

Risicovolle plaatsen koolmonoxide

Bij geisers, CV-ketels, gaskachels en een open haarden kan koolmonoxide vrijkomen wanneer er onvoldoende zuurstof aanwezig is voor een optimale verbranding. Een juiste installatie en regelmatig onderhouden van verbrandingshaarden verkleind de kans van het onstaan van koolmonoxide. Een indicatie van gevaar kunt u zien door de vlam van geiser, ketel of kachel te controleren. De vlam is bij een juiste werking blauw. Wanneer de vlam oranje is, bestaat de kans dat er koolmonoxide vrijkomt. De apparatuur kan dan niet goed zijn afgesteld of achterstallig zijn onderhouden. Het is raadzaam om in dit geval de hittebron direct na te laten kijken door een erkend installateur.

Een andere indicatie kan ontstaan door vrijkomende waterdamp dat niet door de aanwezige afvoer verdwijnt. De ramen in huis kunnen dan beslaan, dit kan een signaal zijn dat er koolmonoxide vrijkomt.

Goed ventileren is belangrijk

In de wintermaanden wordt er meer gestookt en minder geventileerd. Juist in deze periode is het belangrijk om regelmatig te ventileren. Check of de ventilatie uitgangen goed functioneren en sluit geen afzuigingsystemen af vanwege tocht of kou. Ook in nieuwbouw woningen is door optimale isolatie veelal geen natuurlijke ventilatie meer aanwezig. Sluit echter nooit lucht in of afvoer systemen af. Daarnaast dienen deze kanalen voor een maximale werking, schoon en naar behoren te functioneren. Check ook of de afvoeren in de keuken, badkamer en WC goed werken, dit wordt in de dagelijkse praktijk veelal vergeten maar is van groot belang.

Schoorstenen en kanalen

Te vaak wordt vergeten dat koolmonoxide ook kan vrijkomen bij open haarden. Het schoon houden van het schoorsteenkanaal is van groot belang. Kanalen kunnen verstopt raken door bijvoorbeeld vogelnesten, ook wanneer het afvoerkanaal van slechte kwaliteit is bestaat er een groter kans op verstoppingen.

Check en laat uw schoorsteenkanalen ieder jaar bij voorkeur in de herft nakijken en reiningen. Dit is een relatief goedkope oplossing, maar kan het oplopen van een koolmonoxidevergiftiging voorkomen.