nl
0575-571616
X

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

 • 0

Koolmonoxide (CO) komt bij inademing direct in uw longen terecht. Dit reuk- en geurloze gas wordt 250 keer sneller opgenomen in uw bloed dan zuurstof. Gevolg is dat uw bloed minder zuurstof kan vervoeren naar alle vitale organen in uw lichaam. Het hart en centrale zenuwstelsel reageert direct bij een verminderde toevoer van zuurstof.

Te hoog CO-niveau

Een te hoog CO-niveau is schadelijk voor uw gezondheid of kan zelfs dodelijk zijn. De duur dat men wordt blootgesteld aan koolmonoxide is van invloed op de eventuele gevolgen. Een vroegtijdige detectie en alarmering zorgt ervoor dat u geen koolmonoxidevergiftiging oploopt. Een hoog niveau van koolmonoxide gedurende een korte periode zal de dezelfde symptomen veroorzaken als een lager niveau gedurende een langere periode. In veel bekende gevallen van koolmonoxidevergiftiging zijn slachtoffers er zich van bewust dat ze niet in orde zijn. Door desoriëntatie en een versuft gevoel zijn mensen echter niet in staat om zichzelf te redden. In veel gevallen worden jonge kinderen en huisdieren het eerst getroffen.

Gevolgen en herkennen koolmonoxidevergiftiging

Als u gedurende een korte periode een kleine hoeveelheid koolmonoxide inademt, ontstaan er meestal geen klachten. Wanneer het langer duurt, kunt u bij een lichte koolmonoxidevergiftiging last krijgen van:

 • Slaperigheid en duizeligheid

 • Misselijkheid, braken en verwardheid

 • Hartkloppingen, hyperventilatie en hoofdpijn

Bij een lichte koolmonoxidevergiftiging verdwijnen de klachten wanneer u naar buiten gaat, en zo een schone aanvoer van zuurstof binnen krijgt. Bij hogere concentraties koolmonoxide kunnen de klachten erger zijn. Langdurige blootstelling aan een kleine hoeveelheid koolmonoxide kan leiden tot aanhoudende klachten van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Bij het oplopen van een ernstige koolmonoxidevergiftiging kunt u bewusteloos raken en zelfs overlijden. Mensen kunnen in bepaalde situaties extra gevoelig zijn voor koolmonoxide. Dit zijn zwangere vrouwen, het ongeboren kind, pasgeboren baby’s en mensen met hartziektes of neurologische ziektes. Daarnaast zijn ook huisdieren extra gevoelig voor koolmonoxide. Waneer een huisdier bewusteloos raakt, kan dit een teken zijn dat er teveel koolmonoxide in huis aanwezig is.

Voorkomen koolmonoxidevergiftiging

 • Wees alert op de volgende symptomen: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, verwarring, slaperigheid, een versnelde hartslag en vermoeidheid. Hoe groter de blootstelling, des te heviger de hoofdpijn.

 • Laat uw schoorsteen ten minste één keer per jaar vegen, want bij een verstopt schoorsteenkanaal stromen de verbrandingsgassen rechtstreeks uw huiskamer in. Laat geiser, gaskachel en cv-installatie jaarlijks controleren door een erkend installateur.

 • Zorg voor voldoende ventilatie in huis. Laat bijvoorbeeld altijd een raam of ventilatierooster open, zodat verbrandingsgassen van de open haard of cv-ketel goed weg kunnen.

 • Zorg voor koolmonoxidemelders in huis, vooral in kleine ruimtes of waar de ventilatie slecht is. Bij een te hoog percentage koolmonoxide geeft de melder een luid alarm.

Wat moet ik doen als een koolmonoxidemelder afgaat

 • Open deuren en ramen om de ruimte te ventileren.

 • Schakel indien mogelijk alle verbrandingsapparaten uit.

 • Evacueer het pand en laat alle deuren en ramen open staan.

 • Schakel hierna onmiddellijk medische hulp indien er symptomen van koolmonoxidevergiftiging zijn.

 • Ga niet opnieuw het pand in voordat de CO melders gestopt is met het geven van het alarm.

 • Gebruik verbrandingsapparaten niet meer voordat ze zijn gecontroleerd door een erkend installatiebedrijf en/of expert.

Voor uitgebreide informatie over de gevaren van koolmonoxide en het voorkomen van een koolmonoxidevergiftiging kunt u terecht op koolmonoxide.nl.

Wilt u een koolmonoxidevergifting voorkomen en bent u opzoek naar een goede en betrouwbare koolmonoxidemelder? In onze webwinkel kunt u voordelig de beste koolmonoxidemelders kopen.